Ondernemen 3 november 2018

Duurzaam en sociaal ondernemen, locatie Motiv-gebouw Delft


Op 3 november stond het thema ‘maatschappelijk verantwoord, duurzaam en sociaal ondernemen’ centraal. Onder leiding van historicus en auteur Ingrid van der Vlis stappen we terug in de tijd, de geschiedenis van de Delftse bedrijvigheid laat zien dat er vele ups en downs waren. In groepjes gaan we uiteen en bedenken we welke sociaal ondernemers er nog meer actief zijn in Delft. Na de pauze volgt een blok over het bedrijf DSM.


Cindy Gerhard (Campus coördinator DSM Delft) vertelt over de historie van De Gist- en Spiritusfabriek en licht toe dat Jacques van Marken met veel zaken de eerste in Nederland was; de Fabrieksbode (personeelsblad), het pensioenfonds, de ondernemingsraad (de Kern). En ook zorgde hij voor de bouw van het tuindorp Agnetapark waar arbeiders van de fabriek huisvesting vonden. Noël van Peij (onderzoeker DSM Delft) liet ons zien hoe DSM o.a. op basis van gist voedingsadditieven maakt. Plantenvezels e.d. dienen als grondstof voor nieuwe producten.

Programma van de middag

12.30 – 13.00 uur   inloop, koffie/thee
13.00 – 13.10 uur   welkom en introductie door Didy Huysse
13.10 – 14.00 uur   Geschiedenis van de bedrijvigheid in Delft door
                               Ingrid van der Vlis, historicus en auteur, Historisch
                               Onderzoeksbureau Tijdelijk                           
14.00 – 14.30 uur   Sociaal ondernemerschap in Delft door
                               Agnes van der Linden
14.30 – 14.45 uur   pauze
14.45 – 15.30 uur   DSM: een geschiedenis van maatschappelijk en
                               verantwoord ondernemen door                               
                               Cindy Gerhard, Campus coördinator DSM Delft
15.30 – 16.15 uur   The future is bio-based door Noël van Peij, Principal
                               Scientist Strain Development and Screening DSM
                               Delft
16.15 – 16.30 uur   Afsluiting
UA-120956025-1